Motivation – Sådan kommer du afsted til træning

Motivationen kan beskrives som den proces, hvor vi kan skabe og fastholde en bestemt adfærd, som kan få os til at præstere noget bestemt. Som en del af denne proces er det en forudsætning, at man kommer frem til, hvordan man selv bliver motiveret. Man må udvikle strategier, som kan motivere en nu og på længere sigt.

Motivationen påvirkes både af ydre og indre faktorer. De ydre faktorer kan være normer, belønning, opbakning fra omgivelser, hvor de indre faktorer i stedet handler om ens egen personlighed, evner og handlemuligheder.

Vi oplever alle at motivationen kan varierer i perioder, nogle gange er man måske meget motiveret for at komme afsted til træning, mens man andre gange kan have svært ved at komme ud af døren. Derfor er det væsentligt at være bevidst om sin egen motivation, således at man kan komme tilbage på sporet.

Motivationen til træning kan være svær at finde, især hvis man netop er startet. Der går et stykke tid før træningen er blevet en vane. Derfor er det vigtigt at man ikke giver op den første dag, hvor man mangler motivationen. Der er størst chance for at miste motivationen og lysten til træning, når man lige er begyndt. Senere vil mange opleve at man kan blive afhængig af de endorfiner som træningen udskiller, samt at træningen er blevet integreret i hverdagen.

Hos Fitnesspigen oplever vi at træningsglæden er motivation i sig selv, men vi kender også til at motivationen en enkelt dag kan mangle. Af og til kan det være det bedste at anerkende den manglende motivation og blive hjemme – og sige til sig selv at man gør det i morgen. Det er dog vigtigt at finde motivationen igen, hvis det står på i længere tid. Vi ved godt inderst inde, at vi gerne vil træne.

Hos Fitnesspigen har vi samlet vores bedste tips til at finde motivationen – og komme afsted til træning.

MÅL: At lave mål for din træning er helt essentielt for at kunne skabe og bevare motivationen. Hvis man ikke har et mål, kan det være svært at komme ud af døren. Hvis du ved at du skal deltage i et løb om et par måneder, så ved du også at det er en forudsætning at du får snørret løbeskoene.  Det er vigtigt med realistiske mål, som du virkelig ser en værdi i at opnå.

Du kan opbygge dit mål efter smart modellen:

 • S: Specifikt – Dit mål skal være helt specifikt. Fx deltage i et bestemt løb.
 • M: Målbart – Dit mål skal være målbart, således at du på den ene eller anden måde kan måle om du når målet. Det kan være at du gerne vil tabe dig 5 kg.
 • A: Attraktivt – Dit mål skal være attraktivt for dig at opnå. Det skal være fordi du inderligt ønsker dig at deltage i et motionsløb, eller at det ville betyde meget for dig at tabe 5 kg, fordi du så ville føle dig bedre tilpas.
 • R: Realististisk – For at opnå dit mål er det væsentligt at dit mål er realistisk. Det nytter ikke at sætte et mål om at løbe et marathon, hvis du aldrig har løbet før. Så start med små delmål.
 • T: Tidsafgrænset. Der skal et tidsperspektiv til, for at holde dig i ilden. Det kan være svært at tabe 5 kg – eller deltage i et løb, hvis du ikke har en tidshorisont, hvor det skal lykkes. Sæt et bestemt dato, så du hele tiden har det at arbejde frem mod.
 • Delmål: Hvis målet er at gennemføre et halvmarathon, så kan det være en god idé at sætte sig nogle delmål. Det kan være at dit delmål er at løbe 5 km uden pause og senere 10 km.   På samme måde, hvis du ønsker et vægttab på 10 kg, så kan et delmål være at tabe 5kg. På den måde får du bedre succes oplevelser undervejs.
 • Belønning: Vi fungerer godt med at få belønning for vores indsats. Derfor kan det være en god idé at belønne sig selv med noget, som man gerne vil have. Derfor kan du fx belønne dig selv med nyt træningstøj når du har nået dine delmål. Lav evt. en sparegris, hvor du kommer 5-10-20 kr i når du har trænet eller været ude at løbe. Når sparegrisen er fyldt eller måneden er omme, så kan du købe nyt træningsudstyr for det. Husk at belønningen helst ikke skal være noget man kan spise! J
 • Musik: Den rigtige musik, kan få dig i bedre humør og få dig til at yde maksimalt. Der findes mange app’s med playlister, som du kan høre på mobilen.
 • Find inspirationen: Både instagram, blogs og træningsmagasiner kan bidrage til at du finder inspiration til din træning – og derved bliver mere motiveret.
 • Inspiration på køleskabet: Lav dit køleskab til en inspirations tavle. Her kan du samle billeder som motiverer dig. Hvis dit mål er vægttab, så kan du sætte et billede op af dig selv, hvor du har den vægt, som er dit mål nu. Du kan også hænge forskellige citater op på køleskabet. På den måde vil du blive mindet om, hvorfor du skal træffe sunde valg, når du åbner køleskabet.
 • Planlægning: Når du planlægger din træning, så kan det være nemmere for dig at komme afsted. Du kan skrive det ind i din kalender på lige fod med andre aftaler, du kan også melde dig på hold eller træne sammen med en veninde. Det kan også være en god idé at sørge for at have pakket træningstasken, så den er klar når du har fri fra arbejde, eller lægge løbetøjet frem så det er klar.
 • Træningsvariation: Hvis du kun træner én træningsform er der større risiko for at du mister motivationen i perioder. Hvis du varierer din træning, så kan det bidrage til bedre motivation. Prøv noget nyt, fx alle de forskellige hold i fitness.
 • Lav udfordringer: Du kan blive motiveret af at konkurrere med dig selv – eller andre.   Konkurrencer kan både bruges som måles –men også som motivation i hverdagen. Det kan fx være ”hvor langt kan jeg nå at løbe på 12 min?” (Cooper test) eller ”hvor hurtigt kan du løbe 3 km?
 • Træn sammen med andre: At finde en træningsmakker kan styrke motivationen. Der findes også forskellige løbeklubber, når der bliver skabt et fællesskab med andre – så kan det være sjovere og derfor nemmere at komme afsted.
 • Man skal ikke gå ned på udstyr: At have træningstøj der passer til vejret kan styrke motivationen. Det kan være nemmere at komme ud af løbe og træne, hvis man fx har en lækker varm løbejakke, eller et par gode shorts som ikke kravler op.
 • Tænk positivt: Brug et positivt mindset til at styrke din motivation. Sig til dig selv ”Jeg glæder mig til at komme ud at løbe i dag” i stedet for det modsatte.
 • Brug dig selv om inspiration: Hvis du kom afsted i går – så kan du også komme afsted i dag.   Sammenlign med hvad du kunne i sidste uge, fremfor at sammenligne dig selv med andre.

motivation1

HVAD MOTIVERER DIG?

Hilsen Fitnesspigen, Skrevet af Maya Lützhøft

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s