Fitnesspigen: Sådan kommer du i gang med at løbe

fitness-running-shoes_fe

Vil du gerne i gang med at løbe? I dette indlæg får du Fitnesspigens bedste tips til opstart af løb.  Selvom løb dybest set bare handler om at snørre skoene og komme afsted, så er der mange ting som kan gøre processen nemmere for dig. Hvis du starter for hårdt ud, øger det risikoen for skader – og derfor er det vigtigt at ligge roligt ud, og lytte til kroppen på hver eneste løbetur. Mange nybegynder løbere rammes af skinnebensbetændelse og andre overbelastninger – og det er derfor meget vigtigt at du ikke sætter distancen og tempoet for hurtigt op fra en start.
Gør det for din egen skyld, for dit velvære og velbefindende, og fordi det skal lykkes for dig denne gang!

Gode råd til at komme i gang med at løbe
Løbesko: De rigtige løbesko er helt essentielt for at få succes med dit løb. I flere løbe forretninger kan du få foretaget en løbestilsanalyse, som kan gøre dig klogere på, hvilken type sko der er rigtig for dig.  Den rigtige sko er det vigtigste som løber, du må ikke gå på kompromis.  Du bør kun bruge dine løbesko til at løbe i – og ikke til at gå ture i.  Løbesko har en levetid på ca. 800-1000km, derfor kan du med fordel lave et regnskab, som viser hvornår det er tid til nye løbesko..

Begynderprogram: Vi har allerede lavet et program til netop dig: Fitnesspigens løbeprogram for begyndere 

Hvor ofte skal jeg afsted?  Det vigtigste er at du rent faktisk kommer afsted.  Som minimum bør der løbes én gang om ugen, men for at forbedre konditionen er det bedst med 2 x i ugen.  Når du har løbet ca. 2 måneder kan du øge til 3 løbeture om ugen.  Det er vigtigt at du som nybegynder ikke løber to dage i streg.

Led/sener:  Ofte er det ikke konditionen der sætter begrænsningen, men at vores sener og led ikke er klar til den store belastning.  Du kan evt. starte med at løbe i skoven, fordi det bløde underlag mindsker de hårde stød.

Hav tålmodighed: At starte stille ud og have tålmodighed er helt centralt. Du kan med fordel starte med at veksle mellem gang og løb.  Start med at gå – og slut løbeturen af med at gå.   Du kan stoppe op og gå så mange gange, som du har brug for det.

Tempo: Løb i det tempo, som du finder behageligt.  Dit første mål bør være at kunne løbe uden pauser, når du har løbet i et stykke tid kan du så udfordre dig selv på tiden.  I starten er det en god idé at løbe helt uden ur – og bare finde det tråd, som passer dig.

Mål og delmål: Mål kan være motiverende for processen. Det er en god idé både at sætte korte og langsigtede mål.  Hvis dit langsigtede mål er at kunne løbe 5 km uden pause, så kunne dit delmål være at løbe 10 minutter uden pause.

Løb alene eller sammen med andre:  Det kan være nemmere at komme afsted, hvis man har en aftale med en løbemakker eller med en løbeklub.  Når løbet bliver socialt, vil du også opleve en form for fællesskab og støtte.  Det kan være utroligt motiverende at løbe sammen med andre. Find ud af om du løber bedst alene eller sammen med andre.

Musik: Musik kan gøre det nemmere at finde rytmen i sit løb.  Det er meget forskelligt om man synes om, at løbe med musik.  Dog bør du være varsom med at løbe med musik i ørene, hvis du løber i byen pga. trafikken.

Lav aftaler med dig selv: Skriv dine løbe-aftaler ned i din kalender – også selvom aftalen kun er med dig selv.

Påklædning: At klæde sig på efter vejret kan være en udfordring i starten. Du lærer hurtigt, hvor meget tøj eller hvor lidt der føles rigtig for dig. Træningstøj kan øge motivationen.

Variation:  Når du bliver mere øvet så kan du varierer træningen.  Du kan fx. løbe den første tur kort og hurtigt – og den anden tur længere og langsomt.  Husk at løbe forskellige løberuter, så du ikke kommer til at kede dig.

Lyt til kroppen: Du har måske lyst til at gå hurtigere frem end programmet, men du skal være opmærksom på at lytte til din krop – og passe på med at gå for hurtigt frem.  Hvis du oplever smerte under løbeturen, bør du straks stoppe.  Hvis du oplever smerte i længere tid bør du få det undersøgt ved din læge.  Du bør ikke træne hvis du er syg – og det er vigtigt at du starter stille ud efter sygdom og går et par uger tilbage i programmet.

Ernæring og væske: Hvis du ikke har drukket nok væske inden løbeturen kan det mindske din ydeevne, det er derfor vigtigt at du hele dagen får lidt ekstra væske.  Det er lidt forskelligt, hvordan det bedst fungerer med kosten for den enkelte.  Hos Fitnesspigen har vi bedst erfaring med at spise et stort måltid ca. 3 timer før løbeturen – og 1-1,5 time før få et mindre måltid.  Ef

Involver andre:  Hvis du involvere din familie, kæreste, veninder eller kollegaer er der større chance for at det lykkes for dig.  Fortæl andre om dit projekt – så du kan få støtte undervejs.

Gør det for dig:  Start med at løbe for din krop, din sundhed og dit velværes skyld.  Du vil hurtigt opleve, hvordan humøret påvirkes positivt af de endorfiner som kroppen udskiller under løb. Endorfinerne er også kaldet “kroppens lykke-hormon” – og det vil derfor gøre dig gladere og bedre tilpas, efter løbeturen.

FITNESSPIGEN.DK SHOP BANNER_Big

Skrevet af: Maya Lützhøft

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s